Future Energy Europe Summit

clubantreprenor.ro și EnergyHub organizează joi, 02 martie 2023, „Future Energy Europe Summit”. Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Partenerii evenimentului sunt: Transelectrica, CCIB (partener instituțional), Centrul Român al Energiei (CRE), MET România Energy, Asociația Energia Inteligentă, Romgaz,  Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC)Hidroelectrica, Transgaz, REI GrupFacultatea de Economie Teoretică și Aplicată și Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare.

Prezentare

Principalul factor care a dus la explozia preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost lipsa capacităţilor de producţie, nu numai în România, ci şi la nivelul Uniunii Europene. De trei ani România a devenit importator net de energie, aplicând o strategie greu de explicat prin care a închis unităţi de producţie mai repede decât a construit. Din păcate, țara noastră nu a avut o viziune strategică în energie, care să fie armonizată cu o politică eficientă de reidustrializare și de creștere a exporturilor.

Liberalizarea pieței de energie, care este parte a angajamentelor europene asumate de România, conform unui calendar stabilit prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale, a survenit într-un context dramatic, de criză pandemică și de scumpire a produselor energetice la nivel european.

Este nevoie de reașezare profundă a modului în care producem și consumăm energie, pornind de la ce resurse există și cum le-am putea folosi mai eficient.

Sectorul energetic va suferi transformări radicale în următorii 10-15 ani. România își propune înlocuirea unei importante capacități energetice pe bază de surse cu emisii crescute, cu capacități noi, eficiente și cu emisii reduse, pe gaze, energie nucleară și surse regenerabile de energie.

Toți producătorii de energie electrică și de gaze naturale au anunțat investiții masive pentru a construi noi capacități, cu tehnologii moderne, care poluează foarte puțin.

Proiectele de investiții prioritare, necesare pe întreg lanțul sistemului energetic, fie că sunt investiții în producerea de energie cu emisii scăzute de carbon, prin substituirea utilizării cărbunelui cu gazele naturale și surse regenerabile de energie sau investiții în creșterea capacităților energetice nucleare, investiții în retehnologizarea şi modernizarea reţelelor de energie prin introducerea digitalizării şi a reţelelor inteligente (smart grid) sau realizarea şi finalizarea, după caz, a interconectărilor transfrontaliere cu ţările vecine și investiţii în capacităţile de stocare, toate au un aport decisiv la atingerea obiectivelor fundamentale ale României în domeniul energiei și climei, punctând în mod deosebit, asigurarea securității energetice la un preț sustenabil pentru consumatorii interni și conformarea cu cerințele în domeniul schimbărilor climatice.

De unde vor veni fondurile necesare? Planul Național de Redresare și Reziliență; Fondul de Modernizare; Fondul pentru o tranziție justă; Mecanismul Connecting Europe Facility; fonduri europene nerambursabile; împrumuturi; profiturile companiilor etc.

La nivelul Uniunii Europene este nevoie de o politică unitară în sectorul energetic, în special în privința achizițiilor de energie electrică și gaze naturale. De asemenea, se impune o reașezare a calendarului și a țintelor de tranziție verde.