Prof. univ. dr. Cosmin Marinescu
„Prosperitatea durabilă se naște atunci când regulile sociale sunt în acord cu logica libertății economice: de la etică la eficiență”
Prof. univ. dr. Cosmin Marinescu (n. 1976) este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București. Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din anul 1998 și Doctor în Economie din 2003.
Susține faptul că “dincolo de competențele specifice diverselor specializări, educația economică de calitate reprezintă condiția definitorie pentru un economist performant”, fiind cel care a înființat primul curs universitar din România dedicat domeniului Institutional Economics, care abordează rolul instituțiilor în dezvoltarea economică.
Cu ocazia împlinirii a 105 ani de excelență universitară de către Academia de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Cosmin Marinescu a transmis mesajul Președintelui României, mesaj care evidențiază faptul că „educația economică de calitate este o necesitate aproape strategică pentru prosperitatea oricărei societăți moderne, democratice”, în contextul în care „România are nevoie, deopotrivă, de școli de afaceri puternice și de știință economică veritabilă, care să asigure performanța mediului de afaceri și dezvoltarea sustenabilă.”
A obținut o bursă postdoctorală (2011-2012) în cadrul competiției derulate de Institutul Național de Cercetări Economice “Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, iar pe parcursul carierei sale universitare a câștigat competiții științifice în calitate de director de proiect, pe teme privind instituțiile economiei de piață, libertatea economică și calitatea instituțională a mediului de afaceri.
A efectuat diverse stagii de documentare și cercetare științifică: Centre d’Economie de la Sorbonne (iunie 2012), ESCP Europe Business School (iunie 2010), Middlesex University și London School of Economics (aprilie 2008), Institut d’Administration des Entreprises, Lille (iunie 2002), Maison des Sciences Economiques (octombrie 2001), și a pus bazele, ca fondator și coordonator, ale Centrului pentru Economie și Libertate – ECOL, o inițiativă educațională și de cercetare care promovează cunoașterea principiilor pieței libere și ale societății democratice.
A publicat mai multe cărți, în calitate de coordonator, autor și coautor, dintre care: Educația: perspectivă economică (2001), Liberalizarea schimburilor economice externe (2003), Instituții și prosperitate. De la etică la eficiență (2004), Economia de piață (2007), Libertate economică și proprietate (2011), Costurile de tranzacție și performanța economică (2013), fiind premiat de Asociația Facultăților de Economie din România (2008). A coordonat volumul Capitalismul. Logica libertății (Humanitas, 2013), apreciat de economiști prestigioși din mediul academic internațional.
Din decembrie 2014 este consilierul Președintelui României pe probleme de politici economice. Este coordonatorul Departamentului Politici Economice și Sociale din cadrul Administrației Prezidențiale, contribuind la fundamentarea pozițiilor Președintelui României în legătură cu politicile economice și cele sectoriale, asigurând, la nivelul Administrației Prezidențiale, dialogul cu mediul de afaceri și mediul asociativ de profil.
A coordonat, alături de Cancelaria Prim-ministrului, Grupul de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM) și a participat la elaborarea Planului Național de Investiții și Relansare Economică (2020). Din 2016 reprezintă Administrația Prezidențială în Grupul de Lucru Inter-departamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE).
Mai multe despre activitatea Prof. univ. dr. Cosmin Marinescu, pe pagina personală sau pagina sa de Wikipedia și pagina Administrației Prezidențiale.