" DOCENDO DISCIMUS! - Învățând pe altii, învățăm si noi! "

Cristian Socol

Prof.univ.dr. Cristian Socol

Prof.univ.dr. Cristian Socol (n. 1974) este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București. Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din 1999 și doctor în Economie (2004).

A obținut o bursă postdoctorală (2011-2013), în cadrul Academiei Române, având ca temă de cercetare Determinarea formală a deficitului bugetar ciclic si structural în procesul fiscal-bugetar din România, iar pe parcursul carierei sale universitare a câștigat competiții științifice în calitate de director de proiect sau membru, pe teme privind fundamentarea și implementarea modelelor de creștere a eficienței politicilor fiscale, diminuarea inegalităților și coeziunea socială, globalizarea și procesul de catching-up, tipologia creșterii economice, politicile macroeconomice din România și perspectivele de creștere ale economiei românești.

În prezent este Editor asociat al revistei științifice Economie Teoretică și Aplicată, dar și autor pentru publicații precum Ziarul Financiar, HotNews, Economica.Net, Adevărul, pe site-ul cărora are și un blog pe probleme macroeconomice.

În perioada 2006-2008, a fost Consilier în Comisia Economica și Privatizare din Camera Deputaților, ca mai apoi sa ocupe același post și în perioada 2009-2010, în calitate de Consilier al Președintelui Senatului. În perioada 2013-2015 a fost Consilier al Primului Ministru. Concomitent, în perioada 2012-2014, a ocupar succesiv funcțiile de membru și președinte al Consiliului de Supraveghere, ca în final să fie numit Președinte director al Fondului Român de Contragarantare.

A participat la elaborarea Programelor de guvernare din 2008, 2012, 2016, a programelor prezidențiale din 2009, 2014 și a programelor europarlamentare din 2009, 2014, 2019. Este autorul a sute de propuneri de politici publice fundamentate.

De-a-lungul prestigioasei sale cariere, a primit și numeroase premii, printre care: Diploma de Excelență Virgil Madgearu, pentru activitarea profesional științifică de excepție (2006), Diploma de Excelență pentru cel mai bun curs de economiea tranziției, acordat de Societatea Română de Statistică (2006), Diploma Nicholas Georgescu Roegen, pentru rezultate deosebite în activitatea de cercetare științifică economică, acordată de ASE (2006), Premiul, “Cea mai modern abordare a unei teme tradiționale”, acordat de Asociația Generală a Economiștilor din România (2006) și multe altele.